I Trial handler det ikke om å kjøre fortest, men om å samle færrest prikker. Det gjøres ved å holde balansen mens man forserer hindrene. Trial kjøres på et område eller i skogsterreg med dumper, steiner og andre naturlige hinder.
En trialsykkel har ikke noe sete så man må stå hele tiden. Hvis man mister balansen og må sette en fot i bakken gis det en prikk. En konkurranse varer ofte i flere timer.
I Norge er det tillatt å kjøre trial på spesielt godkjente områder og i regi av en klubb som er medlem av Norges Motorsportforbund. Alle som kjører trial må ha lisens. Det finnes nybegynnerlisens som du kan løse når du møter opp på et trialområde. For å få trening eller konkurranselisens må du gå et lisenskurs som inneholder 8 timer teori og 8 timer kjøreteknikk.
Trial er den eneste motorsykkelsporten der det ikke er om å gjøre å kjøre fortest mulig. Trial er nemlig ferdighetsskjøring med sykkel. Poenget med trial er å kunne ta seg fram i terrenget uten å ha føttene i bakken, stoppe, velte eller kjøre utenfor løypa eller seksjonene i terrenget. Vanskeligheten på seksjonene varierer etter nivå og sylindervolum på motorsykkelen. Et løp arrangeres med et visst antall seksjoner som kjøres en, to eller tre ganger. Den som har færrest fotinger (prikker) har vunnet. Det arrangeres NM med egen klasse for kvinner, NM for lag og Norgescup i trial. Norsk kvinnetrial har de siste åra holdt høyt internasjonalt nivå, blant annet har det norske kvinnelandslaget i trial tatt VM-gull og VM-sølv.
Aldersgrenser: Trial med inntil 80 ccm kan du begynne å kjøre fra fylte 5 år. Fra det året du fyller 8 år kan du kjøre inntil 200 ccm. Større sykler kan du kjøre fra du er 13 år.
Klasser Menn Klasser Kvinner Elite A KE (kvinner elite) B KB C KC D KD Rekrutt Rekrutt Trim (over 30 år) Trim (over 30 år)
Prikkbelastning: I hver seksjon bedømmes deltakernes kjøring av en dommer, og de straffes med prikker ved feil. Feilfri kjøring er å kjøre seksjonen fra begynnelsen til slutt uten å sette føttene i bakken, eller på annen måte ta i bruk hjelp for å holde balansen. Feilfri kjøring = 0 prikker. Dersom føreren setter en fot i bakken (”foting”) straffes dette med 1 prikk. To ”fotinger” gir 2 prikker. 3 prikker er det maksimale antall prikker en deltaker kan få for ”fotinger” i en seksjon. Føreren kan altså ”padle” seg gjennom hele seksjonen og bare få tre prikker. Stopper motoren og føreren setter en fot i bakken, føreren kjører over markeringsbånd, krysser eget spor eller rygger gir det 5 straffeprikker. 5 prikker er maks prikker man kan få i en seksjon. Er man ”ufin” mot dommeren kan man få 5 tilleggsprikker til i straff. Glemmer man å kjøre en seksjon straffes dette med 20 prikker.
Utstyr: Påbudt utstyr er hjelm, kjørestøvler, hansker, samt at du har langermet genser og bukser. Trialdress er ikke nødvendig.
Temahefte om trial - meir informasjon om sykkel og køyreteknikk (pdf-dokument, kilde NMF)